Home

Nieuws 2309 x bekeken

Kamer schiet alternatief Hedwige af

Den Haag - Een meerderheid van de Tweede Kamer wijst het alternatief van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) voor de Westerschelde af.

Dat bleek dinsdag bij de stemmingen. Onmiddellijk daarna maakte de Vlaamse regering bekend een arbitrageprocedure te beginnen om Nederland te dwingen de afspraken in de Scheldeverdragen na te komen. De Vlamingen zijn bang dat met het verwerpen van het plan-Bleker een oplossing voor de Westerschelde opnieuw vertraging oploopt.

PvdA, PVV, SP, D66, Groenlinks, Christenunie en Partij voor de Dieren vinden het alternatief van de staatssecretaris ingewikkeld, duur en risicovol. Op de PVV na willen zij dat het kabinet vasthoudt aan het oorspronkelijke voorstel, namelijk volledige ontpoldering. VVD, CDA en SGP zijn wel voor het plan van Bleker.

Wat er nu gaat gebeuren, is onduidelijk. Vrijdag vergadert het kabinet over de kwestie en komt dan waarschijnlijk met een besluit.

Commissaris van de Koningin Karla Peijs eist nu 20 miljoen euro van Den Haag. Volgens Peijs, destijds als minister medeverantwoordelijk voor het tekenen van de Scheldeverdragen, hebben de Zeeuwen daar recht op. "Er is zo met de mensen daar gesold over het al dan niet ontpolderen van de Hedwigepolder, dat ze dat wel verdienen", zegt zij in de PZC.

Of registreer je om te kunnen reageren.