Home

Nieuws

Kamer debatteert over Hedwigepolder

Den Haag – De Tweede Kamer debatteert woensdag met staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) over de toekomst van de Zeeuwse Hedwigepolder.

Bleker heeft voorgesteld om de polder voor een derde onder water te zetten als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. De Europese Commissie kan leven met dat plan, maar eerder bleek dat een Kamermeerderheid het niet steunt. Het is onduidelijk hoe Bleker zich nu zal opstellen.
Nederland sloot in 2005 een verdrag met Vlaanderen over het uitdiepen van de Westerschelde. Dat was nodig om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken. Nederland beloofde toen dat de hele Hedwigepolder onder water zou worden gezet, maar het kabinet-Rutte kwam hierop terug. Het zegde toe met alternatieven te komen.
Vorige maand legde Bleker zijn nieuwe plan op tafel. Hiervoor kreeg hij in een Kamerdebat geen meerderheid. Bleker moet Brussel ’medio mei’ definitief uitsluitsel bieden.
De PvdA ziet haar kans schoon om het plan voor een gedeeltelijke ontpoldering van tafel te krijgen. ”Er is een meerderheid tegen het voorstel, en we roepen alle partijen daarom op het plan met ons naar de prullenbak te verwijzen”, aldus PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi. De PvdA is voor volledige ontpoldering van de Hedwigepolder ter compensatie van de natuurschade.ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.