Home

Nieuws 539 x bekeken

Japanse rijsttelers hopen op oogst zonder straling

Fukushima – Rijsttelers in de omgeving van de kerncentrale Fukushima zijn begonnen met het planten van rijst, ondanks de vrees van consumenten dat ze te veel radioactiviteit binnen krijgen door het eten van rijst.

De lokale autoriteiten zijn bezig een systeem op te zetten om tijdens de vroege oogst in augustus alle rijst te kunnen controleren op de aanwezigheid van radioactiviteit.
De normen zijn aangescherpt. Vorig jaar mocht een kilo rijst nog 500 becquerel radioactief cesium bevatten, vanaf april is die norm verlaagd tot 100 becquerel. Gebieden waar de besmetting vorig jaar meer was dan 500 becquerel, mogen dit jaar niet voor rijstteelt worden gebruikt.
Een deel van de rijstgebieden ten noorden van Tokio hebben te maken gehad met zware overstromingen. Er worden proeven gedaan met zouttolerante rijstsoorten, omdat de bodem zodanig verzilt is dat de teelt van normale rijst praktisch niets oplevert. Met zouttolerante rijst kan de opbrengstderving beperkt blijven tot 20 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.