Home

Nieuws 289 x bekeken

Intensieve sectoren moeten andere afzetmarkten zoeken

Amsterdam - De Nederlandse intensieve veehouderij moet zich heroriënteren en nieuwe afzetmarkten gaan zoeken.

Duitsland, dat  nog steeds de belangrijkste afzetmarkt is voor varkensvlees, pluimveevlees en eieren, groeit sterk in deze sectoren en wordt steeds meer zelfvoorzienend en minder afhankelijk van Nederland. Dat stelt ABN Amro in het rapport 'Visie op Agrarisch' dat het heeft uitgebracht.

Wil de intensieve veehouderij zijn sterke internationale positie behouden, dan moet de sector volgens ABN Amro volop blijven inzetten op toegevoegde waarde. De bank doelt daarbij op zaken als voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieu-impact.

ABN Amro is voor de korte termijn optimistisch over de varkenssector. De bank verwacht zelfs een mogelijke daling van het biggenaanbod van 5 tot 10 procent in 2013 ten opzichte van 2011. Dit als gevolg van de verscherpte Europese wet- en regelgeving op het gebied van huisvesting en milieu. De Nederlandse sector heeft daar adequaat op ingespeeld en zal er de vruchten van plukken, zo verwacht ABN Amro.

De pluimveevleessector heeft behalve met een toenemende productie van Duitsland, ook te maken met een mogelijke vrijhandelsovereenkomst met de Mercosurlanden (Zuid Amerika). Een overeenkomst met de Mercosurlanden betekent een verruimde markttoegang voor deze landen, wat extra concurrentie en prijsdruk oplevert.

Voor de legpluimveesector verwacht de bank tot in 2013 hoge prijzen voor de eieren. Dit als gevolg van het batterijverbod, wat tot gevolg heeft dat de Europese productie is gedaald. Op de langere termijn verwacht de bank prijsdruk, omdat de afhankelijkheid van Duitsland groot is. De helft van de 9,8 miljard eieren die worden geëxporteerd in de vorm van eieren of eiproducten gaat naar Duitsland. Dat land is echter al vroeg omgeschakeld en produceert volop. De bank verwacht dat de afzetmogelijkheden van scharreleieren naar Duitsland met zo'n 25 procent kunnen afnemen. Alternatieve exportmogelijkheden ziet ABN Amro in Zuid-Europa, waar de omschakeling vertraagd op gang komt. Het productiegat dat ontstaat, zou opgevuld kunnen worden met Nederlandse eieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.