Home

Nieuws 782 x bekeken

Handelsoverschot EU met agrarische producten op 7 miljard

Brussel - De EU heeft in 2011 een handelsoverschot met agrarische producten geboekt van 7 miljard euro, 770 miljoen euro meer dan een jaar eerder.

De export groeide met 16 procent tot 14,4 miljard euro terwijl de import met een gelijk percentage toenam tot 13,5 miljard euro. Dat blijkt uit het Monitoring Agri-Trade Policy (MAP) -rapport van de Europese Commissie.
De export van grondstoffen steeg 8 procent. De uitvoer van halffabrikaten en consumptiegoederen nam met respectievelijk 19 en 18 procent toe. Aan de importkant voerde de EU ongeveer 20 procent meer grondstoffen en halffabrikaten in. De toename van de import van consumptiegoederen, goed voor de helft van het totaal, was met 12 procent minder groot.
In 2009 realiseerde de EU met agrarische producten nog een handelstekort van 2,5 miljard. De totale EU-export van agrarische producten bedroeg in 2011 105 miljard euro. Wijn is met een exportomzet van 6,2 miljard euro het belangrijkste product, gevolgd door voedselpreparaten met een omzet van 4 miljard en whiskey, goed voor 3,9 miljard euro. Tarwe (exclusief durum-tarwe) volgt met een exportwaarde van 3,6 miljard euro.
Hoewel de export van tarwe in waarde slechts 1 procent daalde, nam het volume 27 procent af. De export van ingevroren varkensvlees nam 32 procent in waarde toe tot 2,9 miljard euro, vooral gedreven door een 27 procent groter volume. Kaas vormt met een exportomzet van 2,3 miljard euro de zevende grootste agrarische categorie voor de EU.
De VS bleef de grootste markt voor het agrarischecomplex in de EU, gevolgd door Rusland. China en Hongkong vormen nu samen de derde grootste. Laatstgenoemden kochten voor 2,5 miljard euro meer aan agrarische producten van de EU dan een jaar eerder. Sinds 2007 bedroeg de EU-exportgroei voor beide markten 30 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.