Home

Nieuws 390 x bekeken

Groen in de stad leidt tot daling zorgkosten

Den Haag - Investeringen in natuur, en dan met name in stedelijke gebieden, leidt tot minder ziekteverzuim en lagere zorgkosten. Dat blijkt uit een studie van KPMG in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Volgens de onderzoekers, die de Amsterdamse wijk Bos en Lommer als uitgangspunt namen, kan bij 10 procent meer groen het aantal depressieve patiënten in 2014 zijn afgenomen met 130. Dit betekent een jaarlijkse besparing op de zorgkosten van 800.000 euro. Tel daar de positieve effecten op overige ziekten zoals astma en diabetes bij op en de investeringen zijn in vijf tot twaalf jaar terugverdiend.

Volgens KPMG is het voor het eerst dat de financiële baten van meer natuur in steden zijn becijferd. Wel geven de onderzoekers aan dat er slechts sprake is van een eerste indicatie en dat meer studie nodig is om de precieze effecten in beeld te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.