Home

Nieuws

Graafschades kosten honderden miljoenen

Zoetermeer - Graafwerkzaamheden leiden in Nederland tot honderden miljoenen euro’s schade, inclusief indirecte kosten. Bovendien vallen er bij de werkzaamheden, waar gasleidingen en elektriciteitskabels worden geraakt, jaarlijks tientallen gewonden.

Dat werd maandag duidelijk tijdens de start van de campagne License to dig bij het Bouwhuis in Zoetermeer. Jaarlijks worden rond de 10.000 schades gemeld aan gasleidingen en/of elektriciteitskabels. De directe schade aan het energienet ligt tussen de 40 en 50 miljoen euro per jaar. Een groot deel daarvan wordt veroorzaakt door onzorgvuldig graven door grondroerders en bouwers in Nederland.

De kans op onzorgvuldig graven is ook groot in Nederland, weet Netbeheer Nederland. Op minder dan eenduizendste deel van de wereld ligt immers ruim 400.000 kilometer aan elektriciteitskabels en gasleidingen, berekende de brancheorganisatie. Toch leidt wet- en regelgeving, zoals de verplichte Klic-melding bij het Kadaster en de richtlijn Zorgvuldig graven, nog niet tot minder schades. Daar moet de campagne nu verandering in brengen.

Iedereen die mechanisch in de grond roert, moet dit melden bij het Kadaster. Agrariërs hoeven dit echter niet. Het gaat om graafwerkzaamheden op hun eigen land tot een diepte van een halve meter. Dit staat in de Wet informatie uitwisseling ondergrondse netten (Wion), die speciaal voor de landbouwsector op dit punt is aangepast op aandringen van de Tweede Kamer. De verplichting om bij graafwerkzaamheden zorgvuldigheid te betrachten geldt voor alle grondroerders.

De handhaving is in handen van het Agentschap Telecom. Dit gaat niet gericht boeren controleren, maar neemt de zaak mee tijdens de reguliere controles.

Of registreer je om te kunnen reageren.