Home

Nieuws

Geen steun voor plan Bleker Hedwigepolder

Den Haag – Een meerderheid van de Tweede Kamer wijst het plan van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) om de Zeeuwse Hedwigepolder voor een derde onder water te zetten, af. Dat bleek zojuist uit tijdens het debat met Bleker.

Diverse partijen dienden moties in om het plan-Bleker van tafel te krijgen. Alleen het CDA steunt het onder voorwaarden. De VVD wil eerst meer opheldering.
Nederland heeft in 2005 een akkoord gesloten met Vlaanderen over het uitdiepen van de Westerschelde. Dat was nodig om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken. Nederland beloofde toen als natuurcompensatie de Hedwigepolder helemaal onder water te zetten, maar het kabinet-Rutte kwam daar op terug. Bleker kwam vorige maand met zijn alternatief.
Een deel van de Kamer koerst nu toch aan op volledige ontpoldering, maar ook daarvoor lijkt geen meerderheid. De Vlaamse regering wil snel weten of de Tweede Kamer het plan steunt om de Hedwigepolder deels onder water te zetten. Gebeurt dat niet, dan zal zij Nederland aan zijn eerdere afspraken over de Zeeuwse polder houden. Dat betekent dat het gebied helemaal onder water gaat. De Vlaamse minister-president Kris Peeters heeft dat deze week aan het kabinet laten weten, zei staatssecretaris Henk Bleker (Landbowu) woensdag in de Tweede Kamer.
Bleker wil de polder voor een derde onder water zetten. Maar in de Kamer krijgt hij hiervoor onvoldoende steun. Sommige fracties willen een volledige ontpoldering, zoals aanvankelijk aan Vlaanderen beloofd, maar ook hiervoor is geen meerderheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.