Home

Nieuws 4527 x bekeken

Fransen kopen voor miljoenen lelietjes-van-dalen

Parijs – De Fransen kopen vandaag, 1 mei, voor tientallen miljoenen euro aan boeketjes van lelietjes-van-dalen. Op elke straathoek, op de markt en in alle supermarkten zijn de bloemen te koop, waarbij ook particulieren als een soort vrijhandel op die ene dag hun boeketten op straat aan de man mogen brengen.

Vele duizenden Françaises krijgen op 1 mei zo'n boeketje 'muguet' als een soort amulet bij het begin van de zomer. Die traditie dateert al uit 1561 toen koning Charles IX een boeket kreeg aangeboden en prompt besloot elk jaar op de eerste mei eenzelfde gebaar te maken tegenover alle dames aan zijn hof. In de vorige eeuw is de traditie meer verbonden geraakt met de dag van de arbeid die zeker in Frankrijk nog altijd op grote schaal wordt gevierd.

Of registreer je om te kunnen reageren.