Home

Nieuws

Franse grondprijs 6 procent omhoog

Parijs – De prijs voor agrarische grond in Frankrijk is vorig jaar met 6 procent omhoog gegaan.

Een hectare vrije grond leverde daarmee gemiddeld 5.430 euro op. Landbouwgrond wordt in een steeds sneller tempo duurder want een jaar eerder bedroeg de prijsstijging nog maar 1,9 procent.

Volgens de organisatie voor onroerend goed op het platteland, Safer, worden de prijzen de laatste tijd opgedreven door investeerders die in grond een veilige investering zien. Dat leidt echter ook tot ondoorzichtigheid en problematische situaties omdat volgens de Safer te veel grond bij een paar eigenaren geconcentreerd raakt, wat ten koste gaat van het karakter van de landbouw.

Safer berekent verder dat de prijzen van verpachte grond vorig jaar met 3,1 procent zijn gestegen naar 3.830 euro per hectare. Voor het eerst is het aantal transacties met pachtgronden ook groter geweest dan die met vrije grond. "We zien daarmee een expansie van de indirecte exploitatie van landbouwgrond ten koste van de exploitatie in eigendom."

Die ontwikkeling maakt volgens Safer de komst van jonge boeren en uitbreiding van bestaande landbouwbedrijven moeilijker. "We gaan steeds meer naar een landbouw van het kapitaal ten koste van het familiebedrijf. Het hele stelsel waarbij een boer zijn eigen grond of de grond die hij van een andere boer pacht bewerkt, wordt daarmee bedreigd."

Of registreer je om te kunnen reageren.