Home

Nieuws

Foutenmarge bij register percelen mag niet van EU

Den Haag - Brussel staat het werken met een foutenmarge van 2 procent binnen het perceelsregister niet toe. 

Dat schrijft demissionair staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder adviseerden oud-parlementariër Piet Blauw en accountant Marco Korff een bandbreedte te hanteren om gedoe over perceelsoppervlakten te voorkomen. Maar volgens Bleker past dat niet binnen de Europese regelgeving. Dienst Regelingen (DR) onderzoekt nu mogelijkheden om toch een marge te mogen toepassen.

Het advies van Blauw en Korff volgde op een lange reeks van klachten van boeren over de werkwijze van DR. In de brief gaat Bleker ook in op de andere aanbevelingen van de twee. Eén daarvan betreft een vervroeging van de indieningsperiode voor de Gecombineerde Opgave ten einde bedrijfstoeslagen eerder te kunnen uitbetalen. Volgens de staatssecretaris ligt dit lastig, omdat het consequenties heeft voor andere beleidsterreinen en externe partijen zoals provincies. In november moet een impactanalyse hierover gereed zijn. Dan wordt ook meer duidelijk over een eventuele vereenvoudiging van de Landbouwtelling.

Veel boeren klagen over de enorme hoeveelheid gegevens die zij jaarlijks moeten invoeren. Volgens Bleker is meer dan 80 procent daarvan Europees verplicht. De nationale vragen wil hij volgend jaar met 35 procent hebben teruggebracht, waarbij onder meer vragen over de partner, bedrijfsopvolging en verbrede landbouw komen te vervallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.