Home

Nieuws

FloraHolland boekt kleiner nettoresultaat

Aalsmeer – Bloemenveiling FloraHolland heeft in 2011 een nettoresultaat geboekt van 11,3 miljoen euro, een miljoen euro minder dan vorig jaar. De sierteelt houdt volgens de organisatie vooralsnog stand tegen de recessie. De exportwaarde van bloemen en planten op de grootste afzetmarkt Duitsland daalde met 2 procent tot 1,5 miljard euro, maar dit werd gecompenseerd door exportgroei richting het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland.

De veilingorganisatie zag de omzet, inclusief de joint-venture Veiling Rhein-Maas in het Duitse Herongen, met 3 procent toenemen tot 4,15 miljard euro. Het verkochte volume nam 2,5 procent toe tot 12,5 miljard bloemen en planten.

De organisatie claimt dat 40 procent van de Europese consumentenverkopen via FloraHolland gaan en dat dit marktaandeel stabiel tot licht stijgend is. Algemeen directeur Timo Huges zegt nauwere samenwerking te zoeken met telersverenigingen. Telers proberen zich door samenwerking beter te positioneren in de markt op het gebied van bijvoorbeeld logistiek, marketing of inkoop. Daarmee wordt ingespeeld op het steeds verder uiteenlopen van de vraag van afnemers.

De internationalisering, waarmee meer in vooral Oost-Afrika wordt geteeld terwijl verkopen in Oost-Europa en Rusland toenemen, neemt volgens Huges een vlucht. FloraHolland zet daarom met een groep Keniaanse leden de FloraHolland Freight Groep op voor luchttransport. In 2011 nam het aantal buitenlandse leden met 12 procent toe tot 600. Inmiddels is 15 procent van het ledenbestand buiten de landsgrenzen gevestigd.

De zeggenschap van de commissies van leden, op productniveau georganiseerd, is vergroot. FloraHolland zette in Nederland adviesraden op voor de advisering over strategische onderwerpen en organiseert buitenlandse leden in Israël, Kenia en Ethiopië in regioname adviescommissies.

Of registreer je om te kunnen reageren.