Home

Nieuws 704 x bekeken

FAO: voedselprijzen gedaald

Rome – De voedselprijzen zoals gemeten door de wereldvoedselorganisatie FAO zijn gemiddeld in april gedaald, maar liggen nog altijd op een hoog niveau.

De FAO-voedselprijsindex daalde 1,4 procent ten opzichte van maart. De prijs van mais daalde in april 2,5 procent terwijl tarwe en suiker respectievelijk 1 en 5 procent in prijs daalden. De zuivelprijs daalde 6 procent.
De zuivelprijs daalt vooral door groeiende volumes in Oceanië en Zuid-Amerika. Het betreft de derde achtereenvolgende maandelijkse daling. De zuivelindex staat nu op het laagste niveau sinds 2009. De vooruitzichten zijn niet positief: de wereldwijde melkproductie groeit in 2012 volgens de FAO met 2,7 procent tot 750 miljoen ton.
De drie maanden voor april liep de totale index steeds op, maar van een trendbreuk hoeft volgens de FAO geen sprake te zijn. De organisatie, onderdeel van de VN, noemt de prijzen nog altijd hoog. Hoofdanalist Abdolreza Abbassian van de FAO denkt dat prijzen de komende maanden onder neerwaartse druk blijven, mede door de financiële crisis.
Abbassian verwacht wel dat sojabonen in prijs stijgen omdat de productie hiervan in Zuid-Amerika door droogte ernstig kleiner lijkt uit te vallen. De voorraad soja is volgens Abbassian vrij klein. De organisatie denkt niet dat de sojaprijs mais en tarwe in het kielzog zullen meeslepen, een kans die de Rabobank eerder veel groter inschatte.
De vleesindex steeg in april minimaal maar wel tot een nieuw record. Varkensvlees won het meest aan waarde, aldus de FAO, gevolgd door rundvlees en ten slotte pluimveevlees. Gemiddeld lagen vleesprijzen in de eerste vier maanden van 2012 3,5 procent hoger dan in de corresponderende periode in 2011.
De suikerprijs is op maandbasis met 5 procent gedaald. De markt anticipeert op de aankomende suikeroogst in Brazilië.

Of registreer je om te kunnen reageren.