Home

Nieuws 255 x bekeken

EU start WTO-zaak tegen Argentinië

Brussel – De EU heeft vrijdag bij de WTO een zaak gestart tegen het volgens haar “protectionistische importregime” van Argentinië. Volgens handelscommissaris Karel de Gucht opereren de Argentijnen oneerlijk, wat de EU geld en banen kost. De WTO zal met de twee partijen om de tafel gaan zitten en als dit faalt, zal een panel oordelen.

Als de EU in een uitspraak van een WTO-panel gelijk krijgt, mag het mogelijk de import van Argentijnse producten, vooral agrarische producten, aan banden leggen. Voor Argentinië is de EU de tweede belangrijkste markt. Vorig jaar exporteerde Argentinië voor 10,7 miljard euro producten, vooral agrarische grondstoffen, rundvlees en biodiesel, naar de EU. De EU exporteerde voor meer dan 8 miljard euro aan vooral machines, chemische producten en auto’s naar Argentinië. Argentinië nationaliseerde eerder de Argentijnse activiteiten van het Spaanse olieconcern Repsol, maar deze zaak staat daar volgens De Gucht los van, al noemt hij het wel een teken van de verziekte handelsmoraal van Argentinië. Bedrijven moeten sinds februari voor de import van alle producten vooraf toestemming van de staat vragen. De Argentijnse overheid eist volgens de EU de facto ook van bedrijven dat als ze buitenlandse goederen kopen, ze voor dezelfde waarde ook producten uitvoeren. Zo wordt bijvoorbeeld een importeur van Duitse auto’s gedwongen Argentijnse olijfolie of mais uit te voeren. De overheid spreekt van een vrijwillige maatregel. Eerder diende de EU reeds een klacht tegen Argentinië in, die wordt gesteund door onder meer de VS, Australië, Japan, Zuid-Korea en Taiwan.

Spanje blokkeerde de import van Argentijnse biodiesel, vervaardigt uit soja, uit wraak vanwege de nationalisatie van Repsol door Argentinië. In 2011 exporteerde Argentinië voor 750 miljoen euro biodiesel naar Spanje.

Of registreer je om te kunnen reageren.