Home

Nieuws 208 x bekeken

EU: herkapitalisatie banken via ESM overwegen

Brussel - De eurozone moet groei aanjagen om het vertrouwen van beleggers te herwinnen, maar de regio moet zich ook buigen over de herkapitalisatie van banken met geld uit het permanente noodfonds ESM.

Daarnaast moet gekeken worden naar de uitgifte van eurobonds en de oprichting van een bankunie. Die aanbevelingen deed de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, woensdag.

De aandelenmarkten veerden op na de aankondiging uit Brussel ook al betreft het geen formele voorstellen en zal er felle kritiek komen uit bijvoorbeeld Duitsland. Dat land is mordicus tegen eurobonds en een directe herkapitalisatie van banken met geld uit het ESM.

Het ESM, dat in juli in de plaats komt van het EFSF, kan onder het huidige mandaat niet direct geld aan banken uitlenen. Om dat mandaat aan te passen, zouden de eurolanden het oprichtingsverdrag van het ESM moeten wijzigen. In een aantal landen is het verdrag net geratificeerd. Veel tijd om daarin gelijk wijzigingen door te voeren is er niet, gezien de perikelen rond Spanje.

Beleggers maken zich al weken zorgen over de financiële situatie in Spanje. Het land heeft grote moeite om zijn begrotingstekort aan te pakken en moet nu geld aantrekken om het noodlijdende Bankia overeind te houden. De bank vroeg vorige week om 19 miljard euro aan noodsteun. De Europese Commissie zei dat de vicieuze cirkel van leningen over en weer tussen zwakke banken en met schulden overladen overheden moet worden doorbroken. In dat kader moet worden nagedacht over het gebruik van het ESM.

“Een diepere integratie van de eurolanden op het gebied van toezicht, in grensoverschrijdend crisismanagement en het gezamenlijk dragen van de lasten, richting een 'bankunie', zou een belangrijke aanvulling zijn op de huidige structuur van de economische- en monetaire unie in Europa'', aldus de commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.