Home

Nieuws

EP zet eerste stap in beperking duur diertransport

Brussel – De duur van diertransporten moet tot maximaal acht uur worden beperkt, vinden de transport- en milieucommissie van het Europees Parlement (EP).

Daarmee zet Brussel een eerste concrete stap in een veel bediscussieerd dossier. Dinsdag stemde een meerderheid van de leden van de transportcommissie voor een voorstel van de Spaanse rapporteur Luis de Grandes Pascuel. Op initiatief van de Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen (Christenunie) is daarin een bepaling opgenomen over het verkorten van diertransporten.
”Ik ben blij dat het welzijn van dieren hiermee een impuls krijgt vanuit Europa”, zegt Van Dalen. ”Aanvankelijk wilde de rapporteur er weinig van weten, waarschijnlijk omdat de omstandigheden waaronder dieren in Zuid-Europa worden vervoerd minder goed zijn dan in het Noorden. Maar ik heb flink op hem ingepraat en hij zag ook dat zich een meerderheid aftekende.”
In de milieucommissie lag een soortgelijk voorstel op tafel, ingebracht door voormalig SP’er Kartika Liotard; bijna alle leden stemden voor. Volgens Liotard leiden lange reizen tot onder meer stress, verwondingen en uitdroging. ”Kortere transportlijnen verkleinen bovendien de kans op ziekte-uitbraken”, stelt zij.
Hoewel de twee commissies hiermee een belangrijk signaal afgeven, moet het voorstel nog door landbouwcommissie en vervolgens het voltallige EP. Vervolgens is het nog maar de vraag of de lidstaten ermee kunnen instemmen; vooralsnog is Nederland één van de weinige voorstanders van een beperking van de transportduur.

Of registreer je om te kunnen reageren.