Home

Nieuws

ELI: subsidieregeling schaapskuddes niet blijvend

Den Haag – De subsidieregeling die het ministerie van landbouw heeft ontwikkeld voor schaapskuddes met bijzondere schapenrassen heeft geen blijvend karakter.

Dat schrijft demissionair staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ziet de regeling als een overgangsregeling naar een situatie waarbij schaapskuddes zonder rijkssubsidie worden gehouden.
De regeling, waarbij 18.000 euro voor kuddes tot 250 schapen en 28.000 euro voor kuddes boven de 250 schapen wordt gereserveerd, moet nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Europese Commissie omdat er sprake is van staatssteun. Het totale budget voor de regeling bedraagt 640.000 euro.
De regeling wordt ontwikkeld op verzoek van de Tweede Kamer, die onder aanvoering van Lutz Jacobi (PvdA) en Ger Koopmans (CDA) een amendement aannam over de subsidie voor de schaapskuddes.
Bleker gaat tevens met schapenhouders en provincies in overleg over de praktische uitvoering van de regeling. Daarbij zal rekening moeten worden gehouden met reeds ontvangen subsidies en bestaande regelingen. ”Cumulatie van subsidies is immers niet toegestaan”, aldus het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.