Home

Nieuws

‘Dierenwelzijn is gedeelde taak’

Brussel - Dierenwelzijn is niet alleen de verantwoordelijkheid van de veehouder. Ook andere marktpartijen moeten betrokken worden bij de verbetering van het welzijn van landbouwhuisdieren.

Dat stelden Albert Jan Maat (voorzitter LTO Nederland) en Bert van den Berg van de Dierenbescherming gisteren tijdens een discussie in Brussel. Maat en Van den Berg namen deel aan een discussie in het Europees Parlement over het actieplan van de Europese Commissie voor het dierenwelzijn.

De Dierenbescherming vindt dat het actieplan op veel punten tekort schiet. Er is geen aandacht voor proefdieren, wilde dieren en gezelschapsdieren, terwijl voor de gehouden landbouwhuisdieren ook op veel punten verbeteringen nodig zijn. De Europese Commissie wil Europese regels voor onder meer melkvee en pluimvee, die moet worden ondergebracht in één kaderwet. LTO juicht een Europese brede aanpak toe, omdat Nederlandse veehouders nu last hebben van concurrenten in andere lidstaten, die zich niet aan de regelgeving houden, of die te maken hebben met minder strenge nationale wetgeving. Eén van de voorbeelden is het strikt vasthouden aan de verplichting om zeugen per 1 januari van volgend jaar in groepen te gaan houden. Het merendeel van de Nederlandse zeugenhouders voldoet inmiddels aan die eis. Net als de Dierenbescherming pleit LTO Nederland voor een betere controle op de naleving van de bestaande Europese regels.

Daarnaast vindt Maat dat voor importproducten dezelfde strenge dierenwelzijnseisen moeten gelden, als voor de producten die binnen Europa verhandeld worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.