Home

Nieuws 306 x bekeken

Club van Rome:  Aanpassing gaat te traag

Rotterdam – De mensheid is begonnen zich aan te passen aan de grenzen van de groei, maar het gaat mogelijk te langzaam. Dat zegt de Club van Rome in een nieuw rapport dat vooruit kijkt naar 2052.

De mens zal doorgaan met de vermindering van de verspilling van natuurlijke hulpbronnen, maar de vraag is of dat hard genoeg gaat, zeggen de auteurs van de voorspelling voor de komende veertig jaar.
De wetenschappers denken dat er indrukwekkende vooruitgang wordt geboekt op het gebied van het effectief aanwenden van grondstoffen en het creëren van klimaatvriendelijke oplossingen.
De wereldbevolking zal zich in de komende vier decennia meer richten op welzijnsverbetering en minder op inkomensgroei. De groep van wetenschappers zegt dat de groei van de wereldbevolking sneller zal afnemen, dan tot nu toe is voorspeld. De reden daarvoor is de vermindering van het aantal geboorten in met name de steden. De bevolking groeit tot 8,1 miljard mensen in 2040 en zal daarna weer afnemen, aldus het rapport. Van de wereldbevolking zal ongeveer eenderde in armoede leven in 2052.
Meer dan de helft van de mensen leeft in de steden en zal niet in staat of bereid zijn de natuur te beschermen, hetgeen ten koste gaat van de biodiversiteit.
Economisch gezien zijn de Verenigde Staten samen met Europa, Japan, Canada en andere geïndustrialiseerde landen verliezer in het scenario van de Club van Rome. China is de winnaar, met in haar kielzog Rusland, India, Zuid-Afrika en Brazilië.

Boerderij Vandaag

Of registreer je om te kunnen reageren.