Home

Nieuws

Chinezen kopen Britse fabrikant ontbijtgranen

Londen – Weetabix, één van de bekendste Britse ontbijtgranen, is overgenomen door het Chinese voedingsconcern Bright Foods.

Weetabix, dat eerder een gooi deed naar het moederbedrijf van Verkade, telt 885 miljoen euro neer voor een meerderheidsbelang in het in Northampton gevestigde Weetabix dat eigendom is van een investeringsmaatschappij. Bestuursvoorzitter Zongnan Wang van Bright Foods ziet grote mogelijkheden "om dit tachtig jaar oude merk naar de ontbijttafels in China en Azië te brengen." Ook directeur Giles Turrell van Weetabix ziet kansen voor een verdere internationale expansie.

De Chinezen geven op dit moment jaarlijks niet meer dan 820 miljoen aan deze producten uit terwijl de Britse consumentenbestedingen voor ontbijtgranen rond de 2,8 miljard per jaar liggen. Bright Foods, het tweede voedingsbedrijf van China, heeft volgens financiële deskundigen kapitalen ter beschikking voor overnames. Het bedrijf kocht recent al een meerderheidsbelang in voedingsbedrijven in Australië en Nieuw-Zeeland. De overname van United Biscuits, in ons land eigenaar van Verkade, liep echter op het laatste moment spaak terwijl ook de beoogde overname van yoghurtdrank Yoplait mislukte.

Of registreer je om te kunnen reageren.