Home

Nieuws

’Chinese industrie krimpt’

Peking – De Chinese industrie is in april gekrompen, voor de zesde maand op rij. Dat bleek woensdag uit definitieve cijfers van bankgigant HSBC.

De HSBC-inkoopmanagersindex kwam uit op 49,3, waar bij een voorlopige raming nog was uitgegaan van 49,1. In maart werd nog een indexstand van 48,3 in de boeken gezet. Een stand van 50 of meer duidt op groei in de sector, daaronder op krimp.
Volgens HSBC is de krimp te wijten aan de sterke afkoeling van de Chinese export. De bank ziet wel duidelijke signalen dat maatregelen die de overheid heeft genomen, effect beginnen te vertonen.


De data van HSBC volgde een dag na officiële cijfers van de Chinese overheid, waaruit bleek dat de industrie in China in april de sterkste groei liet zien in 13 maanden. De index van de zakenbank richt zich echter vooral op kleinere, private bedrijven. De inkoopmanagersindex van de overheid wordt gedomineerd door grote staatsbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.