Home

Nieuws 318 x bekeken

Carlsberg voelt Russische bierbelasting

Kopenhagen – De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft last van hogere belastingen op bier in zijn belangrijke Russische markt. Het concern zag de operationele winst in het eerste kwartaal flink afnemen.

Carlsberg rapporteerde woensdag een resultaat van 574 miljoen Deense kroon, zo’n 77 miljoen euro. Dat was een jaar geleden nog 1 miljard kroon. Analisten rekenden in doorsnee op 823 miljoen kroon. De omzet steeg tot 12,9 miljard kroon (circa 1,7 miljoen euro), van 12,5 miljard kroon vorig jaar.


Voor het hele jaar rekent Carlsberg nog steeds op een operationele winst op hetzelfde niveau als in 2011. Dat is ruim 9,8 miljard kroon. De bierbrouwer gaat er van uit dat de biermarkt in Rusland, waar Carlsberg bijna een kwart van de omzet vandaan haalt, dit jaar weer gematigd gaat groeien. In 2011 was er sprake van krimp.


In Rusland werd begin dit jaar een nieuwe accijnsverhoging op bier doorgevoerd. Veel mensen kochten daarom nog voor de jaarwisseling veel in. Carlsberg wist zijn martktaandeel in Rusland qua volume wel licht te verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.