Home

Nieuws 401 x bekeken

Buma en Keijzer populairst onder CDA-kiezers

Den Haag - Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en de Purmerendse wethouder Mona Keijzer doen het onveranderd goed in een peiling van Maurice de Hond onder CDA-kiezers.

In een donderdag gepubliceerde peiling geeft 35 procent de voorkeur aan Buma, voor Keijzer is dat 31 procent. De twee laten de andere vier kandidaten voor het CDA-lijsttrekkerschap in deze peiling ver achter zich. De eerstvolgende is staatssecretaris Henk Bleker met 9 procent.

Het zijn de leden van het CDA die hun lijsttrekker mogen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. De stemming in de eerste ronde eindigt vrijdag. Als een kandidaat meer dan 50 procent van de het aantal stemmen haalt, is er meteen een winnaar. Anders gaan de twee met de hoogste score de strijd met elkaar aan in een tweede ronde. Dan volgen er opnieuw onderlinge debatten in het land.

Vanaf het begin scoren Buma en Keijzer het hoogst in de peiling van De Hond. Vorige week was het verschil tussen de twee kleiner: 32 om 30 procent. Keijzer scoort opvallend beter dan Buma onder kiezers van PVV, SP en GroenLinks. Buma heeft meer steun onder kiezers van VVD, PvdA en D66.

Eerder kwamen in een peiling van de EO onder CDA-raadsleden Buma en Keijzer ook als favorieten naar voren.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.