Home

Nieuws

Bulgarije gaat geen MKZ-hek maken

Sofia – Bulgarije gaat niet door met het plan om een hek van 125 kilometer te bouwen aan de grens met Turkije om de insleep van mond-en-klauwzeer (MKZ) te voorkomen.

De ziekte komt in sommige delen van Turkije veel voor en de Bulgaarse overheid had een plan om ziekteversleep door wilde dieren te voorkomen om een hek langs de grens te bouwen.
Bulgarije is echter teruggekomen van het plan en de Bulgaarse minister van Landbouw Miroslav Naydenov heeft aangegeven in plaats van het hek strengere grenscontroles te introduceren door dierenartsen en boswachters. Bulgaarse ambtenaren zullen ook meer testen voor MKZ uitvoeren onder Turkse vee en bij de invoer van voedsel uit Turkije.
Volgens Naydenov was het bouwen van het hek te duur en zou het een te grote aanslag zijn voor het milieu. Het hek zou rond de 18 miljoen dollar kosten en zou negen natuurgebieden doorkruisen.
De plan voor het hek ontstond begin 2011 na een MKZ-uitbraak in het zuid-oosten van Bulgarije.  De bron van de besmetting waren  wilde dieren uit Turkije.

Of registreer je om te kunnen reageren.