Home

Nieuws 2911 x bekeken laatste update:15 mei 2012

Brussel overweegt soepeler GLB

Brussel – Boeren die agrarisch natuur beheren of deelnemen aan milieu dan wel duurzaamheidscertificering hoeven mogelijk niet te voldoen aan alle nieuwe vergroeningseisen die Brussel wil stellen.

Dat staat in een concept-stuk van de Europese Commissie dat vandaag besproken wordt door de EU-landbouwministers.
De vergroeningsplannen van eurocommissaris Dacian Ciolos – 7 procent ecologische braaklegging, gewasdiversificatie en permanent grasland – zijn volgens agrarische belangenorganisaties in onder meer Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in hun huidige vorm onwerkbaar voor boeren en tuinders. Een tegenvoorstel van zestien lidstaten waarbij lidstaten meer keuze krijgen over wat wel en niet te implementeren lijkt door Ciolos niet met enthousiasme ontvangen.
Het document lijkt volgens een woordvoerder van belangenorganisatie LTO ontworpen om boeren die aantoonbaar verduurzamen tegemoet te komen. De organisatie zegt blij te zijn dat Ciolos eindelijk laat zien tot compromis bereid te zijn, maar stelt vast dat in het conceptdocument nog geen specifieke vrijstellingen genoemd staan terwijl nog onduidelijk is welke certificeringsschema’s geldig zijn.
Nu betekent de regel voor gewasdiversificatie dat bedrijven met meer dan 3 hectare ten minste drie verschillende gewassen moeten telen. Geen van de drie gewassen mag meer dan 70 procent van het totaal beslaan en het kleinste gewas moet ten minste 5 procent van het areaal uitmaken. In het document staat dat de norm van 3 hectare omhoog kan naar ergens tussen de 3 en 10 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.