Home

Nieuws

Britse landbouwinkomen fors omhoog

Londen – Het totale landbouwinkomen in Groot-Brittannië is vorig jaar uitgekomen op iets meer dan7 miljard euro. Dat is 31 procent meer dan in 2010. Als de inflatie in beschouwing wordt genomen, dan komt de toename uit op bijna 1,4 miljard euro ofwel 25 procent.


Dat berekent de statistiekdienst van het plattelandsministerie Defra. Het gemiddelde inkomen per werkende boer of onbetaalde medewerker is met 24 procent omhoog gegaan naar 38.000 euro. Beide inkomenscijfers liggen daarbij op verreweg het hoogste peil sinds 2000. De toename doet zich voor over de hele linie, zo blijkt uit de Defra-cijfers.

Het beste presteerde koolzaad waarvan de productiewaarde (output) 65 procent hoger uitkwam op 1,23 miljard euro. Dat komt door een groter areaal, betere opbrengsten en hoge prijzen. De output van gerst nam met 60 procent toe terwijl daarnaast ook tarwe het uitstekend deed met een toename van de output met 37 procent. Tarwe neemt daarmee 2,7 miljard euro van het totale agrarische inkomen voor haar rekening.

 

Volgens Defra profiteerden beide gewassen van een betere kwaliteit van de oogst, een sterke vraag en daardoor hogere prijzen.
In de veehouderij nam de output in de rundvleessector en bij schapenhouders toe met 17 tot 20 procent. Dat komt in beide gevallen door een hogere productie in combinatie met betere prijzen, waarbij vooral de schapensector profiteert van een teruggelopen aanbod in eigen land en op de exportmarkten. Verder nam de productiewaarde van de melkveehouderij toe met 12 procent naar 4,6 miljard euro. De melkproductie neemt daarmee nu 65 procent van het totale agrarische inkomen van de Britten voor haar rekening.

Of registreer je om te kunnen reageren.