Home

Nieuws 874 x bekeken 6 reacties

Bleker: grens aan omvang stallen moet

Rotterdam – Een grens aan de omvang van veebedrijven is noodzakelijk om draagvlak voor de sector te houden in Nederland.

Dat zei kandidaat-lijsttrekker Henk Bleker tijdens het eerste lijsttrekkersdebat van het CDA in de Laurenskerk in Rotterdam.
"Het zal een deel van onze CDA-leden niet bevallen, maar er moet een grens worden gesteld aan de omvang van veebedrijven", aldus Bleker. "Vaak hebben dieren het in een grote stal hebben net zo goed als in een kleine stal. Maar we moeten een grens stellen voor het draagvlak van de agrarische sector in de maatschappij. Bovendien zijn bedrijven dan weer over te dragen aan de volgende generatie."
De grens die Bleker dan wil stellen, ligt ruim."99,9 procent van de boeren in Nederland kan volop doorontwikkelen. Het gaat om de excessief grote bedrijven. Een bedrijf met 500 of 600 koeien moet geen probleem zijn. Het gaat mij om de extreme megastallen."
Kandidaat-lijsttrekker Madeleine van Toorenburg is kritisch op Bleker, omdat er in de veehouderij toch veel problemen zijn. Ze wijst erop dat burgers bezorgd zijn over de voedselveiligheid en gevolgen van de veehouderij voor de volksgezondheid. Bleker vindt dat problemen, bijvoorbeeld als het gaat om antibioticagebruik, snoeihard moeten worden aangepakt.
De staatssecretaris zegt dat het zwaar overdreven is dat er een ecologische crisis is. Hij wijst erop dat de natuur wel verandert, maar dat dit al jaren zo is. "Een voedselcrisis, die is er wel. En Nederland kan er aan bijdragen om daar een oplossing voor te vinden", vindt de demissionair staatssecretaris van landbouw.
Bleker vindt dat vergroening vooral van onderen moet komen, van particulieren en bedrijven. Mensen moeten meer betrokken worden bij energieproductie. "En niet zoals nu dat de windmolens in het gebied van een groot bedrijf zijn of van een boer. Dit moet coöperatief worden." Bleker zegt dat er op termijn dan geen kernenergie meer nodig is.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Madeleine van Toorenburg zal vanmorgen wel weer een Biologisch Duits eitje getikt hebben. Nee, da`s pas bewust met voedselveiligheid bezig zijn. De Nederlandse veehouderij is zo gek nog niet !!!!

 • Sjaak

  Dit valt me toch een beetje tegen van meneer Bleker...

  Hij stelt, aldus de auteur, enkele criteria, die de omvang van de stallen moet begrenzen. 'Draagvlak van de maatschappij' en 'overdracht van bedrijven aan de volgende generatie' zouden bepalend zijn om een omvang van vijf á zeshonderd koeien te rechtvaardigen.
  Wel, meneer Bleker, zoals ik de geluiden uit de maatschappij interpreteer, dan is er totaal geen draagvlak voor deze aantallen en de overdracht aan de volgende generatie zal dan ook van geheel andere betekenis zijn, als wat een zelfstandig ondernemer eigenlijk voor ogen heeft...waarschijnlijk wordt eigendom en management (lees 'slaafs werk') gescheiden, dus de volgende generatie is niet meer zo geambieerd om hieraan te beginnen!
  Misschien is het zinvol om wat huiswerk te doen, wat we de maatschappij en de volgende generatie eigenlijk te bieden hebben, zodat er daadwerkelijk draagvlak ontstaat!

 • Sjaak

  Overigens;
  De enige voedselcrisis, die er is, is het feit dat de helft, let wel, de HELFT van de totale produktie op deze planeet verloren gaat....op wat voor een manier (verspilling, bederf etc.) en op welke plaats in de totale produktieketen (produktie, verwerking, transport, retaille) dan ook!
  En idd., ook daar kunnen we in Nederland iets aan doen...:)

 • joannes

  Waarom denkt Bleker alleen maar aan boeren die door moeten kunen ontwikkelen en niet aan de boeren die eruit geconcurreerd worden. Die boeren die een ander baan moeten zoeken. De Plattelands dorpen die veranderen omdat er Oost Europese veeverzorgers nodig zijn op die grote bedrijven. Het gaat om intensivering van de melkvee houderij die toch al imago problemen heeft bij de consumenten. Waarom proberen een paar individuen in Nederland de grenze te verleggen. Om bij te blijven, technologisch, kostprijs technisch, fokkerij, industrie,...... ??? Wie het weet mag het zeggen maar

 • joannes

  vervolg één ding weet ik zeker: Nederland heeft niet de ruimtes zoals die in Oost Europa, Rusland, Argentinië, New Zealand, enz beschikbaar zijn .... Dus met die wereldprijzen kunnen we nooit meedoen. Het enige wat we hebben zijn consumenten met een hart voor dieren, die graag willen dat de koeien met persoonlijke aandacht in de familie bedijf leven. Het Boeren Imago wordt steeds belangrijker voor de consument in West Europa. In dit beleids denken is dan ook volgens mij alleen rekening gehouden met een paar ambitieuse herenboeren met hun ¨vrinden¨ die geen idee hebben voor wie ze produceren en wat ze veroorzaken in de plattelands dorpen.

 • theorikyreintjes1

  Overal zijn er grenzen aan! Maar dit zal goed onderbouwt moeten worden.
  Klakkeloos grenzen stellen is zelfmoord! Techniek en uitvindingen gaan door.
  De oerdomme recostructie veehouderij is een voorbeeld hoe het niet moet. Je moet kijken waar de ruimte is om voldoende grote bedrijven verantwoord door te laten groeien. Maar nooit veel bedrijven dicht bij elkaar plaatsen. Dit vraagt om problemen. Daar is geen toekomst voor, dus weg gegooit geld. En je houdt geen boer meer over, wie kan en wil er dan nog aan beginnen. Het meer en deel van het buitenbgebied moet voor de bedrijven blijven. Daar moet het verdient worden!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.