Home

Nieuws 498 x bekeken

Bleker: geen nieuw besluit over Hedwigepolder

Den Haag - Dit kabinet zal geen nieuw besluit nemen over de Hedwigepolder. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw vrijdag na de ministerraad bekendgemaakt.

Het kabinet besloot daartoe, "gezien het demissionaire karakter, gelet op de uitspraak van de Tweede Kamer en de gevoeligheid van het dossier", legt Bleker uit. Het besluit zal zo snel mogelijk aan Vlaanderen en de Europese Unie worden meegedeeld.

De Hedwigepolder is al 7 jaar een twistpunt tussen Nederland, Vlaanderen en de Europese Commissie. Deze week bleek definitief dat er in de Tweede Kamer geen steun is voor het plan van Bleker om de polder voor eenderde onder water te zetten. Het ontpolderen is nodig als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde.

Bleker en ook premier Mark Rutte hielden de Kamer eerder voor dat als Blekers plan zou worden afgewezen dan een volledige ontpoldering dreigt. Dat is wat in 2005 met Vlaanderen en Brussel was afgesproken. Vlaanderen is inmiddels een procedure begonnen om Nederland te dwingen de hele polder onder water te zetten.

Zeeuwse politiek

Voor- en tegenstanders van ontpoldering blijven ondanks het uitstellen van een besluit optimistisch. Dat maakten de voorzitters van de Zeeuwse Statenfracties PvdA en Partij voor Zeeland, Annebeth Evertz en Johan Robesin, vrijdag duidelijk.

Evertz snapt het uitstel, maar hoopte dat het gebied nu zou worden ontpolderd. "Dan weten we waar we aan toe zijn."

Robesin wil met Vlaanderen om de tafel. "Dit is een heilloze weg. Over ontpolderen worden we het nooit eens." Evertz denkt dat deze strijd niet te winnen valt. Robesin verwacht juist dat hoe langer het duurt, hoe meer kans er is dat de Hedwigepolder droog blijft.

Rutte

Premier Mark Rutte vindt het verstandig om het besluit over de toekomst van de Zeeuwse Hedwigepolder over te laten aan het nieuwe kabinet. Hij lichtte vrijdag na de wekelijkse ministerraad toe dat het kabinet nu eenmaal te maken heeft met twee tegenstellingen.

"Onze opvatting is: zet de polder niet onder water. Dat alternatief mag dus niet van de Tweede Kamer, maar helemaal onder water zetten, mag ook niet. Dus is het verstandig om het door te schuiven naar een nieuwe kabinet.''

Rutte heeft kennisgenomen van de stappen van Vlaanderen dat nu wil dat Nederland zich houdt aan de oorspronkelijke afspraken. "Van onze kant zullen we maximaal proberen antwoord te geven op vragen die ons worden gesteld, maar dat zal pas veel later dit jaar gaan spelen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.