Home

Nieuws laatste update:15 mei 2012

Bleker: Nederlandse handel ontwikkelde beter dan andere Europese landen

Den Haag - De Nederlandse handel heeft zich de afgelopen jaren beter ontwikkeld dan de handel in de meeste andere landen in het Eurogebied.

Dat schrijft demissionair staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en economische zaken in een brief aan de Tweede kamer.
De Nederlandse export liet ondanks de eurocrisis een flinke groei zien in 2011. De uitvoerwaarde was in 2011 met 473 miljard euro 9 procent hoger dan in 2010. Nederland is de 17e exporteur ter wereld. Op het gebied van landbouw in Nederland de een na grootste exporteur ter wereld.
De Nederlandse export kromp tijdens de crisis minder dan het Europees gemiddelde. De gunstige resultaten komen volgens Bleker mogelijk door het diverse exportpakket van Nederland met een gelijkere mix van minerale brandstoffen, landbouw, chemie, machines en vervoermiddelen.
“Om onze goede internationaal economische positie te behouden, is het essentieel ons concurrentievermogen internationaal verder te versterken. Zeker in tijden van teruglopende binnenlandse vraag is het van belang dat de bedrijven toegang kunnen krijgen tot internationaal kansrijke markten en gebruik kunnen maken van goede financieringsfaciliteiten”, vindt Bleker. De maatregelen van het kabinet zijn daarom vooral gericht op het bevorderen van export door het scheppen van afzetmogelijkheden door vrijheid van handel te realiseren via de WTO. Nederland kan hierbij volgens Bleker het beste gezamenlijk opereren via de EU.
Daarnaast wil de overheid vooral een ondersteunende rol bieden aan bedrijven door bijvoorbeeld handelsmissies te organiseren en contacten te leggen. Ook is er extra mankracht ingezet voor fytosanitaire en veterinaire markttoegangsdossiers.
De voorspellingen voor de Nederlandse handelsontwikkelingen zijn minder positief dan voor diverse andere landen. De verwachting is dat de exportgroei in 2012 en 2013 minder groot zal zijn. Dat komt onder andere door het krachtige herstel van de handel in 2010 en de mondiaal afzwakkende vraag.

Erik Boekel

Of registreer je om te kunnen reageren.