Home

Nieuws 1950 x bekeken 3 reacties

'Biobrandstoffen geen bedreiging voedselproductie'

Doetinchem – Biobrandstoffen op basis van planten kunnen voorzien in 30 procent van de vraag naar transportbrandstof zonder een aantoonbare negatieve impact te hebben op de voedselproductie.

Dat stellen Amerikaanse wetenschappers in een studie, gepubliceerd in het Britse tijdschrift F1000 Biology.
Volgens co-auteur Chris Somerville van de University of California kunnen toenemend niet-eetbare planten maar ook niet-eetbare delen van planten worden gebruikt als basis voor biobrandstoffen.
De veredeling van “energiegewassen” staat volgens Somerville nog in de kinderschoenen. De wetenschappers stellen dat door veredeling ook niet-eetbare planten kunnen worden geteeld op bijna 600 miljoen hectare wereldwijd waarop nu niks wordt geteeld.
Het energieministerie in de VS gaf vorig jaar 17,7 miljoen dollar aan de bedrijven DuPont en Bio Architecture Lab om een proces te ontwikkelen waarmee de suikers in zeewier kunnen worden omgezet in biobrandstoffen. In januari van dit jaar ontving het laboratorium Lawrence Berkeley een subsidie van 4,9 miljoen dollar om de komende drie jaar te onderzoeken hoe tabaksplanten zo genetisch kunnen worden veranderd, dat de planten als energiegewas kunnen dienen.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Die 600 miljoen ha. kan dus eventueel ook gebruikt worden voor voedselproduktie. Het is dus een onzin verhaal dat boeren niet genoeg zouden kunnen produceren om 9 miljard mensen te voeden. Als het rendabel wordt om deze gronden te exploiteren dan kunnen we zelfs de wereldbevolking voorzien van biologisch geproduceerd voedsel.
  Hongersnood is een ander probleem maar bij de LTO hebben ze dat nog niet begrepen.

 • agratax1

  hoi Gerjan. Dat er op 600 miljoen hectare niets wordt geproduceerd moet een reden hebben. Ik vermoed dat de reden puur >economisch< is. Welke boer gaat er telen op marginale gronden, als zijn opbrengst onder de kosten grens blijft hangen. Het omzetten van niet eetbare plantendelen gebruiken voor energie doeleinden is een pracht idee, alleen gaan deze wetenschappers voorbij aan het nut van de rest producten voor bodemvruchtbaarheid. Na enkele decennia niet meer te ploegen en de stroresten in de bovengrond te in te werken stijgen de opbrengsten en dalen de bewerkingskosten. Laten we nu maar alle stro en stoppel resten gaan verwerken tot energie, dan zal de bodemvruchtbaarheid in no time terug lopen met alle gevolgen van dien. Lagere opbrengsten, meer chemie behoefte, structuur achteruitgang, verslechterende waterhuishouding, stijgende energie behoefte bij grond bewerken en voor stijgende kunstmest behoefte. Wil je alle mensen biologisch laten eten, dan zal er aan enkele voorwaarden voldaan moeten worden o.a. stijgende voedselprijzen, verbetering bodem vruchtbaarheid, dalende energie behoefte en mensen die nu buiten het arbeidsproces staan zullen hun energie moeten inzetten voor de voedselproductie (direct of indirect).

 • denker123

  agratex1.Die wetenschappers zeggen zo maar wat,op die 600 miljoen ha groeien oneetbare planten blijkbaar wel goed. Maar deze arme gronden moeten ook bemest worden,met waarschijnlijk volledig kunstmest ,dit vraagt samen met de teelt en de verwerking tot biobrandstof,zeker de eerste jaren meer energie uit fossiele brandstoffen als er als bioenergie uitkomt.Kijk maar naar het suikerriet in Brazilie algemeen erkent als de beste ethanol maker.Maar er moeten weer bergen geld ingepompt worden om de uitgeputte suikerriet gronden van nieuw suikerriet te voorzien.Ondanks dat Brazilie al 30 jaar ervaring heeft met ethanol uit suikerriet,de ethanolproduktie daalt er de laatste jaren in plaats van stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.