Home

Nieuws

Bedrijfstoeslagen toch niet allemaal uitbetaald

Den Haag – Dienst Regelingen (DR) is er toch niet in geslaagd voor 1 mei alle bedrijfstoeslagen uit te betalen.

Vrijdag meldde de uitvoeringsorganisatie aan Boerderij dat voor 1 mei alle boeren de bedrijfstoeslag 2011 op de rekening hadden staan. Nu blijkt dat die mededeling niet klopt. DR komt namelijk dinsdag met het bericht naar buiten dat 262 bedrijven de bedrijfstoeslag 2011 nog niet ontvangen hebben. Volgens DR waren vrijdag de exacte cijfers nog niet bekend en koos de dienst er daarom voor om in eerste instantie aan te geven dat de betalingen zijn afgerond.
Van alle boeren die een bedrijfstoeslag 2011 hebben aangevraagd heeft 99,6 procent zijn geld ontvangen. Op 30 april is aan 55.738 aanvragers 772,2 miljoen euro uitgekeerd. 0,4 procent heeft nog geen geld ontvangen. Het gaat hier om een bedrag van 4,5 miljoen euro. DR laat weten dat deze groep ondernemers telefonisch op de hoogte zijn gesteld. Van de 262 aanvragers hebben 18, 'ondanks herhaaldelijk verzoek van DR', nog geen correct banknummer doorgegeven. Bij 178 aanvragers doet het agentschap nog nader onderzoek vanwege mogelijk opzettelijk onjuist ingediende opgave. Als hier sprake van is, dan loopt de boer kans zijn volledige toeslag mis te lopen. Bij 66 aanvragers is nadere controle nodig om volgens EU-regels te mogen uitbetalen.
Het is DR dus niet gelukt de politieke afspraken na te komen. Mede op aandringen van de Tweede Kamer en op advies van adviseurs Korff en Blauw wilde demissionair staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) alle boeren sneller uitbetalen. Uiterlijk voor 1 mei zou 100 procent uitbetaald zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.