Home

Nieuws 599 x bekeken

April was vijfde warmste maand

Brussel - April 2012 was wereldwijd de vijfde warmste maand sinds het begin van de metingen.

Volgens een analyse van het Amerikaanse oceaan- en klimaatagentschap NOAA bedroeg de gemiddelde wereldtemperatuur vorige maand 14,35 graden Celsius, 0,65 graden meer dan het gemiddelde van de twintigste eeuw (13,7 graden).

Daarmee komt april 2012 op de vijfde plaats van warmste aprilmaanden sinds het begin van de metingen in 1880. De warmste april was die van twee jaar geleden.

In 1976 zat april voor het laatst onder het gemiddelde van de twintigste eeuw. Nu al 326 maanden op rij zijn boven dat gemiddelde uitgekomen. De laatste maand die eronder dook was februari 1985.

Bekijken we enkel de landtemperatuur, dan was vorige maand de op een na de warmste april, na die van 2007. Voor het noordelijke halfrond alleen was dit zelfs de warmste april sinds het begin van de metingen.

Vooral Rusland, de Verenigde Staten, en delen van het Midden-Oosten en West-Europa waren warmer dan gemiddeld. Maar in sommige andere West-Europese landen, waaronder België en Nederland, was het net kouder dan gemiddeld (en zelfs kouder dan in maart), net zoals in het zuiden van Zuid-Amerika, het zuidoosten van Afrika en het noorden van Australië.

IPS Vlaanderen

Of registreer je om te kunnen reageren.