Home

Nieuws

Amerikaanse deelname vrijhandelszone onzeker

Washington – President Barack Obama van de VS steunt het opzetten van een vrijhandelsverdrag voor landen rond de Stille Oceaan, de Trans-Pacific Partnership.

Tegelijk heeft Obama volgens persbureau Reuters gezegd dat een eindbeslissing over Amerikaanse deelname nog niet is genomen. Hij zei dit tijdens een persconferentie met de Japanse premier Yoshihiko Noda.
De VS geldt als voortrekker van het handelspact, maar Obama benadrukt dat er voldoende perspectief moet zijn. Met name de Amerikaanse landbouwlobby denkt van het verdrag te kunnen profiteren, maar Aziatische landen als Japan en Zuid-Korea zijn juist sceptisch over volledige opening van de markt voor agrarische producten.
Noda is op staatsbezoek in de VS en liet eerder tot woede van een aantal landbouwlobbygroepen weten de landbouw als onderwerp voor vrijhandel geen taboe te vinden. De VS is reeds in gesprek over het verdrag met Maleisië, Vietnam, Singapore, Australië, Nieuw-Zeeland, Peru en Brunei. Canada, Mexico en Japan hebben interesse in lidmaatschap geuit. Het pact zou nog dit jaar moeten ingaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.