Home

Nieuws

Aardappelen duurder, varkens onderuit

Frankfurt - Aardappelen zijn vandaag op de termijnmarkt in Frankfurt 40 cent in prijs gestegen naar 6 euro per 100 kilo. Vleesvarkens kregen daarentegen een flinke tik op de termijnmarkt, het junicontract daalde met 5,5 cent naar € 1,68 per kilo.

Bij de aardappelen is deze week sprake van een vaste stemming als gevolg van stagnatie in het poten van de aardappelen in met name Belgie en Frankrijk. Hoewel nog onduidelijk is in hoeverre de achterstand in het poten de productie gaan beïnvloeden, is er al wel een positief effect op de prijzen. In België steeg de Belgapom-notering voor Bintjes met 75 cent naar € 3,50. De prijs voor de rassen Challenger en Fontane is deze week zelfs met 1 euro gestegen naar € 4,50 per 100 kilo.

Bij de varkens is de stemming daarentegen ineens heel slecht. Duitse slachterijen hebben hun prijzen voor volgende week met 5 cent per kilo verlaagd. De slachterijen zien zich hiertoe genoodzaakt door een gebrek aan winstmarge. Varkenshoudersorganisaties reageren zwaar teleurgesteld en vinden de verlaging volstrekt onnodig. Zij wijzen er nog eens op dat het aanbod ondanks een werkdag minder in de afgelopen week niet te groot is. Een verlaging van de varkensprijs heeft volgens de varkenshoudersvakbond NVV slechts tot gevolg dat de inkopers van vlees hun prijzen ook zullen verlagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.