Home

Nieuws 226 x bekeken

ADM ondanks slecht eerste kwartaal optimistisch

Decatur - Archer Daniels Midland (ADM) heeft het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 399 miljoen dollar (301,6 miljoen euro).

Dat is 31 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Het brede agriconcern uit de Amerikaanse staat Illinois wordt geplaagd deels doordat de relatief hoge maisprijs marges bij de divisie die bio-ethanol vervaardigd doet verdampen. ADM meldt ook dat de marges op koolzaadverwerking in Europa onder druk staan. De winst van de oliezadendivisie is 33 procent gedaald.
De omzet van ADM steeg nog wel met 5,4 procent tot 21,2 miljard dollar (16 miljard euro). Eerder meldde het niet beursgenoteerde Cargill juist een lichte winststijging op jaarbasis. Echter, een andere concurrent die qua structuur meer op ADM lijkt, Bunge, noteerde een halverering van de winst. Dit kwam deels vanwege tegenvallende kunstmestverkopen en ook door een moeizame bio-ethanolmarkt
Het Amerikaanse ministerie van landbouw meldt dat de productie van bio-ethanol in de VS is gedaald van 960.000 vaten (van 159 liter) per week eind vorig jaar, tot 865.000 vaten nu. De terugval is deels het gevolg van het verdwijnen van enkele bepaalde specifieke belastingvoordelen voor bio-ethanol. Veel producenten hebben nog voor het ingaan van het nieuwe belastingregime veel geproduceerd wat prijzen onder druk zette.

ADM is optimistisch over herstel van de markt, hoewel breed wordt gespeculeerd over nog hogere maisprijzen. ADM behoort tot een groep bedrijven die onlangs toestemming kreeg tot 15 procent bio-ethanol bij te mengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.