Home

Nieuws

ABN Amro: economie trekt weer aan

Amsterdam – De economie van de Eurozone zal in het tweede deel van 2012 weer licht groeien en de euro daalt aan waarde wat voor exporteurs in de agribusiness gunstig uitpakt. Dat schrijft ABN Amro in een rapport.

De consumentenbestedingen in Nederland zelf blijven achter. Hoewel de wereldhandel aantrekt blijft vooral de ontwikkeling van afzetmarkten binnen de Eurozone cruciaal voor het succes van de agribusiness. De bank ziet ook in stijgende olieprijzen een risico terwijl een nieuwe escalatie van de staatsschuldencrisis “niet ondenkbaar is”, wat de euro kan verzwakken. Het jaar 2011 was voor de agribusiness een topjaar, zegt staatssecretaris Henk Bleker in het rapport en een zwakke euro kan de uitvoer naar derde markten vergroten. Van de Nederlandse uitvoer blijft 59 procent binnen de Eurozone en alleen als in afzetmarkten binnen de Eurozone weer groei zichtbaar is, verbetert voor de meeste exporteurs het beeld duurzaam.

Directeur agrarische bedrijven Pierre Berntsen beargumenteerd in het rapport dat de symbiose tussen grootzakelijke bedrijven en de primaire sector essentieel is voor beiden. “Nederland gaat de groeiende wereldbevolking niet zelf voeden. (-) Agribusinessbedrijven profiteren van de kunde van Nederlandse ondernemers. Veel kinderen van boeren en tuinders zijn werkzaam in het agrarisch onderzoek, onderwijs, of bedrijfsleven.”

De inflatie zal volgens ABN Amro in de loop van het jaar in de Eurozone afnemen, waarmee voor de Europese Centrale Bank ruimte ontstaat de rente te verlagen, wat ook druk zet op Euribor-tarieven die vaak bij bedrijfsleningen worden gehanteerd. In Nederland zelf zal de geldontwaarding door de btw-verhoging juist kunnen toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.