Home

Nieuws 289 x bekeken

300 miljoen minder akker- en weidevogels

Brussel – De populatie akker- en weidevogels in Europa is de afgelopen 30 jaar gehalveerd tot 300 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Pan-European Common Bird Monitoring Scheme, een initiatief van Europese onderzoeksorganisaties. Volgens voorzitter Ruud Foppen van lidorganisatie stichting Sovon Vogelonderzoek ligt de oorzaak in het op koude productiecijfers gebaseerde gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Sinds 1980 is het landbouwareaal in Europa volgens Foppen niet wezenlijk veranderd, maar zijn boeren professioneler en intensiever gaan werken. “Men gebruikt iedere hectare en staat veel minder onkruid toe. Minder onkruid leidt tot minder insecten en dus minder voedsel voor vogels. Het is een tragedie die in stilte is voltrokken.” In Nederland specifiek neemt het aantal weidevogels af door bemesting, wat leidt tot snelle groei van gras en ontwatering. “Men wil zo snel mogelijk het land op. Boeren zelf is niets kwalijk te nemen want zij moeten overleven binnen de voorwaarden die het beleidskader schept. De boodschap uit Brussel is al decennia: intensiveer en vergroot je schaal. Het verlenen van groene diensten wordt nauwelijks beloond. Binnen het nieuwe Europees landbouwbeleid is daar wel ruimte voor, maar eerlijk gezegd houdt het nog niet over. Boeren moeten straks 7 procent aan natuurwaarden besteden. Maar als bestaande natuur op het boerenerf mag meetellen, schiet het eigenlijk niet op. Het is namelijk niet nodig de afname te stoppen, maar een omkering mogelijk te maken. Een percentage van 10 procent dat braak blijft, lijkt mij in dat geval meer zoden aan de dijk zetten. Of dat gebeurd is de vraag omdat landen zich tegen delen van de voorgestelde hervormingen verzetten.” Volgende maand worden specifieke cijfers over Nederland bekendgemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.