Home

Nieuws 319 x bekeken

Zwavelbemestingsadvies voor maispercelen

Wageningen – De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) heeft een zwavelbemestingsadvies voor mais vastgesteld. Dat meldt de commissie op haar website bemestingsadvies.nl.

Door de teruggedrongen zwaveluitstoot van de industrie is ook de zwaveldepositie de afgelopen jaren sterk gedaald. Dit in combinatie met het vaak beperkte zwavelleverendvermogen van de bodem, vergroot volgens de commissie het risico van een zwaveltekort voor optimale groei. Voor grasland bestaat al een bemestingsadvies voor zwavel.
Mais neemt tussen de 12 en 25 kilo zwavel per hectare op in de vorm van sulfaat. Door de sterk gedaalde zwaveldepositie van minder dan 10 kilo zwavel per hectare en het vaak beperkte zwavelleverendvermogen van de bodem bestaat er ook bij dit gewas een risico van tekort aan zwavel voor optimale groei.
Volgens het CBGV heeft 55 procent van de percelen op zandgrond, en 25 procent op kleigrond een zwavelleverendvermogen van 10 of lager. Uit veldproeven is gebleken dat zwavelbemesting meeropbrengsten kan geven tot 450 kilo droge stof per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.