Home

Nieuws 794 x bekeken

Zonne-energie neemt ondanks gebrek subsidies vlucht

Haarlem – De Nederlandse markt voor zonne-energie groeit ook zonder subsidies door, wat uniek is in de wereld.

Dat zegt Bart Jan Krouwel, voorzitter van e-Decentraal, een vereniging ter stimulering van duurzame energie. In 2012 wordt naar verwachting voor 40 tot 60 MW aan opwekkingscapaciteit in Nederland bijgebouwd.
”Ondanks alle belemmeringen en regels van de overheid zie je overal initiatieven van de grond komen. Dat is een trend die niet meer te stuiten is”, aldus Krouwel, die voorheen directeur maatschappelijk ondernemen was bij de Rabobank. Volgens Krouwel kopen steeds meer burgers en bedrijven gezamenlijk zonnepanelen in.
Krouwel ziet ook beperkingen. ”Voor zonnepanelen op je eigen dak krijg je nog wel een beperkte vrijstelling van energiebelasting, maar niet als je bijvoorbeeld het dak van een boerenstal wil huren om voor de hele buurt energie op te wekken. Wij lobbyen bij de Tweede Kamerleden en ministeries om die exploitatie toe te staan.”
In de laatste jaren is steeds 20 tot 25 MW aan opwekkingscapaciteit in Nederland bijgebouwd, aldus Solarplaza, dat evenementen voor de zonne-energie-branche organiseert. Volgens Paul van der Linden van Solarplaza kan dit jaar 40 tot 60 MW worden geplaatst. Nederlandse boeren ontdekken in navolging van Duitse collega’s zonnepanelen.
Opwekking is vooral bedoeld om zelf energie te besparen. Als leverancier van energie aan het totale net is zonne-energie niet concurrerend met bijvoorbeeld kernenergie of energie uit kolencentrales.

Jan Cees Bron

Of registreer je om te kunnen reageren.