Home

Nieuws 444 x bekeken

Voorlopig geen verlening periode graslandvernieuwing

Den Haag – De periode waarin grasland mag worden gescheurd wordt voorlopig niet verlengd. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw besloten.

SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf had gevraagd om verlenging van de scheurperiode, omdat uit onderzoek van Alterra blijkt dat het scheuren van grasland in het voorjaar tot 1 juli gemiddeld niet leidt tot een verhoogd risico op nitraatuitspoeling dan scheuren in het najaar.
Bleker gaat wel pleiten voor het aanpassen van de geldende regels voor het omploegen van de graszode bij de  Europese Commissie, maar verwacht dat dit niet gaat lukken voor de looptijd van het huidige vierde actieprogramma nitraatrichtlijn. Reden hiervoor is dat de verkregen derogatie voor 250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare mede is gebaseerd op de huidige richtlijn voor het scheuren van grasland.
”Het overleg met de Europese Commissie over het vijfde actieprogramma en het daaraan gekoppelde verzoek om een nieuwe derogatie, start binnenkort”, aldus Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.