Home

Nieuws

Vleeswaren vaak langer houdbaar

Zeist – De houdbaarheid van bepaalde soorten vleeswaren in de winkel kan langer zijn dan de termijnen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zonder onderzoek accepteert.

Dat blijkt uit een TNO-rapport dat is opgesteld in opdracht van de Commissie Vleeswarenindustrie van het Productschap Vee en Vlees (PVV).
”Bulkvleeswaren” zijn vleeswaren die als één stuk worden aangeleverd in de winkel, om daar te worden opgesneden. Volgens richtlijnen van de NVWA mogen winkeliers voor deze producten een houdbaarheid aanhouden van twee dagen (bij 7 °C) of drie dagen (bij 4 °C) na openen van de verpakking. De ervaring heeft echter geleerd dat een langere houdbaarheidstermijn geen enkel probleem hoeft op te leveren.
Als bedrijven zo’n langere termijn willen aanhouden, moeten zij dat met gegevens onderbouwen. De TNO-studie in opdracht van het PVV geeft deze onderbouwing. Berekeningen tonen aan dat bij voldoende aandacht voor hygiënisch werken, verschillende soorten bulkvleeswaren een houdbaarheid van tien dagen bij 7 °C hebben. Binnen deze tien dagen blijven de vleeswaren, als zij goed gekoeld en verpakt worden bewaard, goed van kwaliteit en veilig voor gebruik.
De onderbouwing van afwijkende houdbaarheidstermijnen is afhankelijk van het product dat gesneden wordt, zijn geschiedenis vanaf productie en de bewaartemperatuur in de winkel en de bewaartemperatuur bij de consument. Het is een kostbare operatie om voor alle soorten vleeswaren en voor alle bewaaromstandigheden door middel van microbiologisch onderzoek de te hanteren houdbaarheidstermijnen vast te stellen. In het TNO-rapport is daarom voor een meer praktische oplossing gekozen. De bewaartermijnen zijn met behulp van houdbaarheidsvoorspellende modellen gemodelleerd en vastgesteld.
Zeer kort houdbare producten zoals rosbief en fricandeau en lang houdbare producten zoals salami, snijworst en gedroogde hammen zijn buiten het onderzoek gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.