Home

Nieuws 4 reacties

Velletje knakworst bijna duurder dan inhoud

De fabrikanten van knakworstjes beginnen zich grote zorgen te maken. Het velletje van de zogeheten Weense worstjes is bijna duurder geworden dan de inhoud, klagen Oostenrijkse producenten zaterdag in krant Kronen Zeitung.

De makers van de worstjes, ook wel Frankfurters geheten, kampen met een wereldwijd tekort aan schaapsdarmen. Die zijn de basis voor de worstenvelletjes. ”Alleen met die schapendarmen krijg je een echte knak”, zei Christian Frey voorman van de Oostenrijkse darmhandelaren. De handelsprijs is de laatste tijd explosief gestegen. Volgens hem is het een kwestie van tijd tot de consumenten meer moeten betalen bij de supermarkt of worstenkraam
Het tekort komt onder meer door sancties tegen Iran, een grote leverancier van schapendarmen. ”Wereldwijd daalt het aantal schapen en bovendien stijgt de vraag uit China en Rusland”, zei Reinhard Kainz van de Oostenrijkse Kamer van Koophandel eerder. Ook speculanten zouden hun slag slaan bij het tekort.
In februari luidden de makers van Duitse braadworsten al de noodklok over stijgende prijzen.
Niet alle worsten hebben schapendarmen. Sommige rookworsten hebben kunstmatige velletjes.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  90 meter schapendarm is van 6.30 naar 17.20 euro gegaan, stijging van krap 11 euro. Dit is voor 1000 worsten.
  0.0172 per worst nu.
  Overdrijven is ook een vak ;)

 • Mels

  Jep.maar een paar cent bij de worsten prijs lullen kunnen ze zo wel voor elkaar krijgen,gaat de darm prijs naar beneden dan gaat die paar centen er echt niet meer af.Zie de patat prijs, enz enz.

 • Willem1962

  Als die kostprijs voor de schapendarm idd zo 'gigantisch' is, kun je nagaan wat voor zooi ze in die worsten proppen als er gesteld word dat het velletje bijna duurder is dan de inhoud.

 • jan10

  Nee Willem ,het is in de conserven industrie ook al zo ,de deksel en de wikkel is duurder dan het product wat er in de pot zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.