Home

Nieuws 611 x bekeken

Van Lokven: geen steun voor Q-koortspatiënten is cru

Den Bosch – Jan Van Lokven, oud-voorzitter van de LTO vakgroep Melkgeitenhouderij vindt het cru dat de overheid voor de Q-koortspatiënten bijna niets doet.

Het heeft de geitenhouders gestoord dat er voor de patiënten niks gedaan is. Wij als geitensector hebben het maximale gedaan wat we konden door extra hygiënemaatregelen te treffen, te vaccineren en uiteindelijk zijn drachtige geiten geruimd. Als er dan voor de mensen die Q-koorts krijgen niks wordt gedaan is dat heel cru”, zegt Van Lokven tijdens de hoorzitting van de ombudsman over Q-koorts.

Michel van den Berg, voorzitter van patiëntenvereniging Q-uestion reageert positief op de uitlatingen van Van Lokven. “Het doet me goed dat hij het cru vindt dat de geitenhouders wel schadevergoeding hebben gehad en dat er voor de patiënten niks werd gedaan.

Ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft de patiënten als vertrekpunt gesteld tijdens de hoorzitting, die als doel heeft een beter beeld te krijgen van de gebeurtenissen tijdens de Q-koortsepidemie.

Tijdens de hoorzitting blijkt dat patiënten er vooral moeite mee hebben dat er veel te laat is ingegrepen. “Wij zouden excuses willen van de overheid voor het lijdzaam toezien in 2007, 2008 en 2009 dat er veel mensen ziek zijn geworden”, aldus Van den Berg. Hij wil geen excuses met lege hand. Hij zou willen dat de ernstige gevallen financieel ondersteund worden en dat er meer onderzoeksgeld beschikbaar komt.

Van Lokven vindt het zeer bezwaarlijk dat de overheid vooral naar de geitenhouderij heeft gewezen, terwijl de oorzaak van de Coxiella burnetii-infecties bij geitenbedrijven niet werd onderzocht. Ingrijpen was bovendien lastig, omdat er te weinig vaccin beschikbaar was.

Of registreer je om te kunnen reageren.