Home

Nieuws

VS en EU overwegen overleg over handelsverdrag

Brussel – De Verenigde Staten en de Europese Unie gaan mogelijk onderhandelen over een verregaand vrijhandelsverdrag, waar ook de landbouw onderdeel van zou uitmaken.

Dat meldt de Amerikaanse vice-handelsvertegenwoordiger Miriam Shapiro in een interview met persbureau Reuters. Veertig landbouworganisaties in de VS dringen aan op een allesomvattend verdrag, aldus de bewindsvrouw.
De handel tussen de VS en de EU betrof in 2011 490 miljard euro. Het betreft de meest omvangrijke handelsrelatie wereldwijd, aldus Shapiro. Bedrijven investeren voor 2.000 miljard euro i in elkaars economieën. De handel in agrarische producten is van oudsher beperkt door wederwijdse marktbescherming, die ook een wereldwijde handelsdeal binnen wereldhandelsorganisatie WTO bemoeilijkt.
De handelsvertegenwoordiger van de VS Ron Kirk en diens EU-collega Karel de Gucht presenteren volgens Shapiro voor juni een rapport over het nut van een vrijhandelsverdrag. Een serie zakelijke belangenbehartigers in beide handelsblokken dringen er volgens Shapiro op aan nog binnen dit jaar een transatlantisch vrijhandelsverdrag op te zetten.
Een dergelijk verdrag kan de wereldeconomie een duw in de rug geven, aldus Shapiro, die zegt dat met name de Amerikaanse landbouwlobby zeer geïnteresseerd is in uitvoer naar een rijke regio als de EU. Ze hebben de regering-Obama gevraagd aan het WTO-principe van de 'single-undertaking' vast te houden. Dat betekent dat pas een akkoord wordt getekend wanneer op alle fronten een akkoord is.
Volgens Shapiro is Obama vast van plan geen akkoord te sluiten zonder een akkoord over agrarische handel. De VS en EU sloten de laatste jaren mede door het afketsen van een wereldwijd verdrag diverse handelsverdragen met onder meer Zuid-Korea.

Of registreer je om te kunnen reageren.