Home

Nieuws 670 x bekeken

Termijnmarkt ICE wil agrarisch alternatief zijn voor Chicago

Chicago – De Intercontinentalexchange (ICE) bindt met termijncontracten voor tarwe, soja en mais rechtstreeks de strijd aan met CME Group, het bedrijf achter de termijnmarkt in Chicago, dat vrijwel dezelfde contracten biedt.

ICE belooft snellere elektronische handel en een alternatief voor de grootste termijnmarkt voor agrarische producten ter wereld.
De interesse in agrarische termijncontracten is volgens ICE de laatste vijf jaar enorm toegenomen. Investeerders zien de termijncontracten als een relatief veilige haven ten opzichte van de wispelturige aandelenmarkt. De vijf nieuwe contracten zullen debuteren op 15 mei en een aanvulling zijn op ICE's bestaande contractaanbod dat onder meer suiker, katoen, sinaasappelsap en cacao omvat.
Contracten voor mais, tarwe en haver zijn in Chicago in 1877 geïntroduceerd. Soja werd in 1936 aan het productenpakket. Mais is met 335.000 contracten per dag de belangrijkste productgroep voor CME Group. Bij ICE is de belangrijkste productgroep suiker, waarvan dagelijks 110.000 contracten worden verhandeld.
CME Group stelt in een reactie dat 'Chicago' de diepste en meest liquide termijnmarkt voor agrarische grondstoffen blijft wereldwijd, en dat competitie gezond is. De meeste Europese handel in graan en soja gaat via de MATIF in Parijs terwijl suiker met name op de LIFFE in Londen wordt verhandeld.
De CME Group ligt in de VS enigszins onder vuur sinds het faillissement van MF Global, het grootste clearinghouse op de termijnmarkt. MF Global handelde contracten af en nam risico voor wanbetaling over door borgen te stallen. Het New Yorkse bedrijf ging echter plotseling failliet en nog zo'n 1,6 miljard dollar van vooral boeren en handelsbedrijven is vermist.
Het toezicht zou in Chicago hebben gefaald, aldus gedupeerden.

Of registreer je om te kunnen reageren.