Home

Nieuws 699 x bekeken

Tekort van 3 procent lijkt niet haalbaar

Den Haag - De kans lijkt klein dat CDA en VVD in de Tweede Kamer voldoende steun vinden voor maatregelen die in 2013 het begrotingstekort onder de EU-limiet van 3 procent brengen.

De fractieleiders Stef Blok (VVD) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) zeiden zaterdag in het tv-programma Nieuwsuur te hopen dat ze zaken kunnen doen met de oppositie nu de PVV uit de gedoogcoalitie is gestapt. Maar PvdA-leider Diederik Samsom herhaalde dat zijn partij het niet nodig vindt om volgend jaar al aan de EU-eis te voldoen. Ook de SP heeft diverse malen laten blijken dat niet te willen.

Alle fracties gaan ervan uit dat er nieuwe verkiezingen komen in september of oktober. Mar het demissionaire minderheidskabinet moet nog wel een nieuwe begroting maken voor volgend jaar. Brussel eist dat daarin het tekort tot 3 procent daalt. CDA en VVD hopen dat de oppositie brood ziet in onderdelen van het door de PVV afwezen bezuinigingspakket van 14 miljard en dat ze verder met alternatieven komt.

Met de PvdA valt, net als met D66, te praten over het plan om nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet meer fiscaal aftrekbaar te maken. Maar in andere voorstellen van VVD en CDA ziet Samsom niets. Volgens hem tasten die de economische groei te veel aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.