Home

Nieuws

Spaanse irrigatiereservoirs door droogte onvoldoende gevuld

Madrid – Aanhoudende droogte leidt tot een tekort aan irrigatiewater in Spanje. De reservoirs voor irrigatie zijn slechts voor 64,1 procent gevuld. Hierdoor komt ook het opwekken van energie met waterkrachtcentrales toenemend in gevaar. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse overheid. Spanje kijktnaar mogelijkheden om meer graan te importeren, zegt persbureau Reuters.

De drie maanden tot en met februari zijn de droogste maanden sinds ten minste 1947, toen de Spaanse overheid begon cijfers te verzamelen. De regenval komt dit jaar volgens het ministerie van landbouw en milieu niet verder dan 14 procent van het langjarige gemiddelde. Spanje importeert jaarlijks zo'n 10 miljoen ton tarwe en mais, en ziet de eigen productie van graan door de droogte onder druk komen.
Reservoirs van waterkrachtcentrales zijn voldoende gevuld voor het opwekken van 10.337 gigawattuur elektriciteit, aldus het ministerie van landbouw en milieu. Dat is 17 procent minder dan het gemiddelde in de laatste 10 jaar. Hierdoor moet Spanje meer olie en gas importeren, waardoor de handelsbalans van Spanje verslechtert.

Of registreer je om te kunnen reageren.