Home

Nieuws

Slootwater Bommelerwaard nog niet schoon

Tiel - In het slootwater in het westelijk deel van de Bommelerwaard zijn dinsdag nog steeds sporen van het gewasbestrijdingsmiddel dimethomorph aangetroffen.

Om de drinkwatervoorziening in onder andere Den Haag niet in gevaar te brengen, loost het waterschap Rivierenland in overleg met Rijkswaterstaat het verontreinigde slootwater tijdelijk op een dode Waalarm.
Dat heeft een woordvoerder van het schap dinsdag laten weten.
Slootwater in de Bommelerwaard wordt nu al wekenlang vervuild met dimethomorph. Inmiddels is één bedrijf gevonden dat het bestrijdingsmiddel loosde, maar het onderzoek gaat nog door.

Dimethomorph wordt gebruikt om schimmels te bestrijden op aardappels, tomaten en snijbloemen en in de substraatteelt. De Bommelerwaard is een belangrijk glastuinbouwgebied.

Gewoonlijk wordt het slootwater geloosd op de Afgedamde Maas. Drinkwaterbedrijf Dunea neemt hiervan water in voor de bereiding van drinkwater voor 1,2 miljoen inwoners van Zuid-Holland. Om problemen te voorkomen wordt het water nu tijdelijk afgevoerd naar de Waaltak.

Het waterschap adviseert veehouders in het gebied om het slootwater niet te gebruiken voor het drenken van vee of het besproeien van akkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.