Home

Nieuws

Schotten vechten verbod op mest en pesticiden in heuvels aan

Edinburgh – De Schotse National Farmers Union probeert te voorkomen dat het gebruik van mest, kunstmest en bestrijdingsmiddelen in heuvel- en bergachtige gebieden wordt verboden.

De NFUS wil dat de regering haar beleid baseert op risico-beoordeling en geen algemeen verbod uitvaardigt. De Schotse regering wil zo’n algemeen verbod voor alle gronden met een hellingsgraad van 12 procent of meer. Dat betekent dat een groot deel van de agrarische gronden in Schotland onder het verbod gaat vallen.

Voorzitter Nigel Miller van de NFUS: "De voorstellen kunnen dramatische gevolgen hebben voor de Schotse agrarische productie. Het plan houdt geen enkele rekening met de invloeden van het weer, de begroeing of anderzijds de manier waarop mest of bestrijdingsmiddelen worden verspreid. Het gaat enkel en alleen om de hellingsgraad. Daar hebben we al eerder op gewezen en dat zullen we weer doen in ons verder overleg met de overheid.’"

Miller heeft eerder deze maand persoonlijk over de dreigende problemen gesproken met de regionale minister voor landbouw Richard Lochhead terwijl de directeur van de boerenbond later deze week met hoge ambtenaren van Lochheads ministerie spreekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.