Home

Nieuws 1733 x bekeken

Schotten in sloten wegens watervervuiling

Tiel- Waterschap Rivierenland heeft donderdag in een aantal sloten in het westelijk deel van de Bommelerwaard schotten geplaatst om te voorkomen dat met landbouwgif vervuild water zich verspreidt.

Ook zijn noodgemalen ingezet om zo min mogelijk water te laten wegvloeien naar de Afgedamde Maas, omdat daardoor de drinkwatervoorziening in de regio Den Haag in gevaar zou kunnen komen.

Volgens een woordvoerster van het schap is het nog steeds niet gelukt om de vervuiling met het gewasbestrijdingsmiddel dimethomorph te laten afnemen. De watervervuiling wordt al wekenlang waargenomen. Eén bedrijf dat het bestrijdingsmiddel gebruikt is gevonden, maar blijkbaar zijn er meer bronnen die het slootwater in de Bommelerwaard vervuilen.

Het meestvervuilde water wordt afgevoerd naar een waterbassin van het schap in de regio. De rest van het slootwater wordt in overleg met Rijkswaterstaat tijdelijk overgepompt naar een Waalarm om de Afgedamde Maas zo schoon mogelijk te houden. Drinkwaterbedrijf Dunea neemt hiervan water in voor 1,2 miljoen inwoners van Zuid-Holland. Het waterschap laat ook extra Maaswater de Bommelerwaard in om het vervuilde water zo veel mogelijk te verdunnen.

Dimethomorph wordt gebruikt om schimmels te bestrijden op aardappelen, tomaten en snijbloemen en in de substraatteelt. De Bommelerwaard is een belangrijk glastuinbouwgebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.